Världen är liten

Lång färd från Boliden till Piteå. Försökte komma iväg tidigt, men det är oftast så att jag hamnar i ett samtal med någon spännande person. Vid frukosten träffar jag en ung kille som snart är klar med sin master i geologi, i Lund. I tre månader är han i Boliden för att ”leta guld” åt företaget Boliden. Jag är nyfiken på vad det är han gör och vad de har för underlag när de letar. Jag inser att det är en sak att ställa frågor och en helt annan sak att förstå svaret. Jag önskar honom lycka till med uppsatsen.

Färden blir oftast längre när man kör fel. Det låter konstigt, men jag missade Piteå!

Ofta var jag ensam på vägen mellan Boliden och Piteå

Viktigt med nödproviant

CHRISTER och MATS W

Dags för en vilodag. Det blir midsommarafton i Piteå. När jag kommer till vandrarhemmet sitter det två män, Mats W och Christer, i köket och pratar. Jag blir inbjuden. Vi pratar fiske. Jag uppfattar det som ett stort intresse hos dem båda. Jag berättar om min upplevelse i Åmot när jag pratade med Inge (se tidigare inlägg) och den fina fiskesjön. – Jag är bor i Åmot, säger Mats W. Inge är en vän till mig! Så häftigt! Vi blir uppspelta båda två.

Mats W berättar att han är där med ett gäng män i olika åldrar, för att fiska och för att delta i ett möte/fest som AN (anonyma narkomaner) har i Piteå varje midsommar. Mats W arbetar på ett behandlingshem i Åmot.

Christer hade en egen firma, motivlackering, med flera anställda. Han var ren i flera år. Men så för en månad sedan fick han ett återfall. Nu är han på behandlingshemmet i Åmot

På midsommarafton äter jag lite midsommarmat, ser på fotboll, skriver blogg och går lite promenader. Det regnar hela dagen. De unga männen är på mötet. På eftermiddagen kommer det en grupp unga kvinnor till vandrarhemmet. Även de kommer från ett behandlingshem och ska delta på mötet.

Nu är jag i Myrland

MATS

Det finns en annan Mats också på vandrarhemmet. Vi har hälsat på varandra. För många år sedan jobbade han och Mats W tillsammans. Mats la av med narkotikan 1989. Nu arbetar han på ett behandlingshem. Han är bjuden till AN:s möte/fest för att hålla tal. Han är lite nervös säger han. Vi sitter och pratar. Jag peppar honom. Talet blev riktigt bra fick jag höra av andra deltagare. Dagen efter tackade han för stödet.

Christer, Simone och Mats W

SIMONE

På morgonen, dagen då jag ska cykla vidare, stiger jag upp som vanligt ca 06:00. Mats W sitter och pratar med en tjej. Jag slår mig ner hos dom och äter min havregrynsgröt, nötter och mycket frukt. Tjejen heter Simone och kommer ursprungligen från Eslöv. Det blir inte ett långt möte men gör ett starkt intryck på mig. Simone börjar med droger när hon är 11 år. Hon är uppväxt i en missbrukarfamilj. Hon berättar att hon vid 11 år upplever en stark tomhet som hon fyller med droger. De söker hjälp och stöd men får ingen. Simone injicerar och emellanåt bor hon i skogen.

När hon berättar om sitt liv blir det starkt för mig. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Vad säger man? Jag ger henne en stor kram istället. Hon verkar inte tycka det är konstigt.

Simone är en tjej som gör intryck.

Det är dags för mig att cykla. Simone frågar om hon kan hjälpa mig med att bära ut min packning. Jag säger att jag verkligen hoppas att hon ska fixa det. Bli fri från drogerna. Få ordning på livet. Hon tittar mig i ögonen och säger att hon ska fixa det. Jag tror henne.

Vi säger hej med en stor kram.

Hela dagen var jag fylld av dessa olika möten jag hade i Piteå. Tänk vad man kan få vara med om när man minst anar det.

Gillar

Kommentarer

Helena G
,
Fantastiskt roligt att få följa dig på din resa Håkan. Jag älskar dina historier!