Tre upplevelser i en kommun

Nu är det den 27 augusti. Utan för Sunne besökte vi två trädgårdar. I alla fall den ena var en trädgård, med blommor, örter och skulpturer – Rottneros. En persons värv, att bygga Selma Lagerlövs litterära herrgård, Ekeby, i verkligheten. Så som han föreställde sig den. Svante Påhlsson hette grundaren. Han vurmade främst för nordiska skulptörer.

Så här föreställde sig Svante att Ekeby i Gösta Berglings saga såg ut

Blomsterprakten var påtaglig. Alltifrån stramt och klassiskt till en del av parken som var lekfullt och experimentellt

Bland de gamla skulptörerna som Eldh och Milles fanns även nya unga förmågor, som t ex Laura Gunnarsson

Något helt annat var Alma Lööv muséet, en blandning av Wanås och lustiga huset. Huset var fyllt av intryck och överraskningar, en blandning av konstnärliga installationer och utställda prylar. Variationen var stor. Vi fastnade för en videoinstallation om Långbansgruvan och de malmer som togs upp. Vi fick följa med filmaren bland alla vattenefyllda gruvgångar. Tre bilder som symboliserar dagens gruvbrytning hängdes upp långt nere i mörkret.

I ett litet hus i skogen fanns en stol, papper, penna och ett bord med en datorskärm. Där kunde jag läsa 28 korta berättelser skrivna av besökarna. Berättelsen skulle beskriva något speciellt för individen. Tydligt var att vad som är speciellt varierar stort.

Tre timmar hos Alma Löv gav valuta för pengarna.


Mitt bland allt fanns ett trevligt café.

Har glömt vad konstverket hette. Däremot kan man fundera på vad det väcker hos en själv.

Muséet var öppet för alla, bara man betalade.

Gillar

Kommentarer