Tillbaka mot nordväst

Vi satt i bilen och körde söderut, då kom jag på att Rovaniemi måste vi besöka. Varför, det vet jag inte riktigt, men jag gillar namnet. Gunborg tyckte att det var klart att vi skulle dit.

En liten förhoppning hade jag, att få träffa tomten. Det vet ju alla att det är i Rovaniemi han bor. Vi var ju trotsallt kollegor under några år. Så besviken jag blev, inte en skymt av honom eller någon nisse.

Vi ville gärna se de tre byggnader som Alvar Alto har ritat. Här är det Finlandiahuset med teater. Tyvärr gjorde regnet så att bilderna fick tas ifrån bilen.

Istället blev det en annan favorit, Alvar Alto, som fick ersätta tomten. I oktober 1944 retirerade tyskarna efter Lapplandskriget. De bombade och förstörde 90% av stadens byggnader. En annan förklaring är att en finsk militärgrupp sprängde ett ammunitionståg i luften och som var orsaken till att alla trähus sattes i brand.

Rovaniemis bibliotek ritat av Alvar Alto. Byggnaden var under restaurering.

Alvar Alto fick i uppdrag att göra en ny stadsplan. Staden skulle ha formen av ett renhuvud, ögat utgjordes av idrottsarenan och gatorna var renhornen. Planen sattes i verket.

Gillar

Kommentarer