Smakrik dag

- Du måste besöka Kukkolaforsen. Tipset fick jag av en kvinna och hennes dotter som också bodde på Kalix vandrarhem. Innan jag körde försökte jag skaffa ett boende i Vittangi. Där finns ingenting. Jag hade tidigare fått ett tips från en vän, ring församlingen. Jag ringde pastorsexpeditionen i Vittangi. Jag fick prata med Börje. Han kände inte till någon som hyrde ut. men så sa han, du kan bo här på pastorsexpeditionen. Okonventionellt, men det verkade som fullt naturligt att jag skulle få sova där.

Jag följde sverigeleden till Björkforsen. Där fanns ett litet museum, men framförallt fanns där ett fik som serverade potatisbullar. Dock helt utan potatis, men desto mer smör, socker, mascarpone o vaniljkräm. Helt i min smak.

Jag valde sedan att köra en grusväg, drygt 30 km, tvärs över skogen. En härlig väg. En del bebodda hus fanns det längs vägen och en himla massa jakttorn. Älgjakten är viktig överallt tänker jag, men här känns den extra betydelsefull. Jag kom fram till Kukkolaforsen i hyfsad tid. Jag skulle sedan köra ytterligare 22 km till Korpikylä, där jag fått ett rum på Niva gård.

Jag gick in på restaurangen vid forsen. Skulle jag kosta på mig en god måltid? Fram till nu har min resa inte präglats av kulinariska upplevelse. Eftersom Kukkolaforsen är känd för sin sik så fick det bli rökt sik, rökt lax, nypotatis, västerbottenost och en skål med kryddrikt skirat smör samt tunnbröd med rödlökskräm. Låter det gott? Det var bara förnamnet. Nu skulle jag upp på cykeln igen. Det kändes mest som jag bara ville lägga mig att sova.

Jag trampade på bra. Efter en knapp timme kom jag fram till mitt boende precis vid Torneälvens strand. Det blev fotboll på TV och en kopp kaffe på verandan där jag njöt av älvens framfart.

Här hadde den tur! Jag försökte varna busschauffören men han trodde nog att jag gjorde vågen

Vid Björkforsen mumsade jag på en potatisbulle

Vägen över skogen


Både på den svenska och finska sidan av älven fångar man sik på gammalt vis. En sex meter lång håv förs ner i de håligheter som finns på botten av älven. Det kräver stor skicklighet och kunskap om älvens bottenstruktur.

Alltså, detta var riktigt gott!

Gillar

Kommentarer