Pizza i Finland

Under dagen passerade jag denna milstolpe


Jag kom till Pello efter drygt 100km. Pello finns både på svenska och finska sidan av älven. Jag skulle bo vid gamla tullhuset. Pello på svenska sidan har ingen restaurang. Jag körde över till Finnland. Jag hittade ett motell med en restaurang. Jag ville egentligen inte ha pizza, men det var det ända jag förstod på menyn. Var för trött för att fråga. Den var helt ok.

Jag bodde i en campingstuga. Den fungerade, men ägarinnan, Desiree, hade glömt dra ner rullgardinen. Det var bastuvarmt. Öppnande jag dörren skulle stugan fyllas av mygg. För att använda dusch och toalett fick jag gå in i familjens hus. Där möttes jag varje gång av tre kraftigt skällande hundar. Tröttsamt. På natten kunde jag inte sova. Smärtan blev för påtaglig. Då gick jag ut på bron som förbinder Sverige och Finland. Det är lugnt. Ingen trafik och solen speglar sig i älven.

​Finska Pello

Ett vackert hus trots att skicket kunde varit bättre

Det var nog länge sedan någon satte nyckeln i låset, öppnade och klev in

POLITIK ENGAGERAR

På morgonen när jag skulle åka fick jag en kopp kaffe av Desiree. Hon berättade att det hade uppstått en liten kontrovers mellan den finska och svenska sin Pello. Vissa företagare på finska sidan hade dragit sig ur samarbetet kring det gemensamma fiskekortet. Vi kom in på skolfrågor. Hon berättade att man i kommunen hade identifierat att det uppstod problem i årskurs fyra. Man förändrade bl a förutsättningarna i matematikundervisningen och märkte en förbättring.

Desiree har varit politiskt aktiv. Hon sa inte vilket parti. Jag frågade inte. Hon började prata om samernas rätt till stora område för jakt och fiske. Hon tyckte inte det var rätt. - Man kan inte hävda sina rättigheter utifrån en gammal överenskommelse som inte finns lagligt dokumenterat. Det är bättre staten äger marken och fördelar det till de som är intresserade av att fiska och jaga.


Sedan jag passerade Sundsvall har vid flera tillfällen överfört politiska samtal. Förståelsen för de styrandes beslut har inte varit påfallande.

DEN ARGE MANNEN

På morgonen åkte jag förbi affären för att köpa frukost, risifrutti, bannan och en bulle. Jag dukade upp på min cykel utanför affären. Det kom fram en äldre man och började prata. Han berättade att han varje dag cyklade en runda runt Pello. - Jävla son, han såg till att de tog mitt körkort. Han var tydligt irriterad. - Mitt hus är värt miljoner. Jag skall se till så att allt går till mina döttrar. När han skulle gå vände han sig om - jag har sagt till honom att jag ska komma tillbaka och spöka för honom. Jag tyckte att hans ögon log. Han sa hej och körde iväg på sin trehjuliga cykel.

Ännu en fridfull plats att villa på

Gillar

Kommentarer