Östersund

På väg över Frösön.

På fredagen kom vi till Östersund via Frösön. Uppgift nummer ett denna dag var att skriva på bloggen. Det har visat sig att vi ofta saknar uppkoppling. Vi hittade ett café i utkanten av stan. Där satt vi till 16:00. Fikade och skrev. In till centrum och Norra station. Där blev det en öl och palsternackschips. Vi drack och skrev, till 19. Då stängde dom. En kort runda genom ett öde centrum och sedan blev grekiskt.

Bilden ljuger, det blev mer pratat än skrivet

De hade inget WiFi berättade servitören. Efter ett tag kom han tillbaka till bordet. -Du kan få låna min telefon, kan ändå inte ha den när jag arbetar. Snacka om service. Vi började prata. Han hette Tim och kom från Eritrea. Varit här i fyra år på tillfälligt uppehållstånd. Han hade haft ett fast arbete tidigare i Östersund, men så kom Corona. Vi pratade om utbildning. Han hade inte läst svenska. -Jag behöver arbeta, säger Tim. Försörjer en syster i Sudan och en i Eritrea. Hon har kunnat öppna en liten affär. Det blev en trevlig kväll med Tim som servitör. Men det blev mer prat än skriven text.

Utseendet på klockstapeln vid Frösökyrka är typiskt för kyrkoarkitekturen i södra Norrland under 1700-talet.

Natten tillbringade vi på en ställplats i Östersunds hamn. Mysigt? Nej, men gratis. Frukosten åt vi vid Frösö kyrka, känd för två saker, en svensktoppslåt och att kompositören Wilhelm Peterson-Berger ligger begravd där.

Vi fick en intressant pratstund med en av konservatorerna som just arbetar i kyrkan.

Mer kultur blev det. Vi körde till Jamtli, Östersunds Skansen, med massor av olika gamla hus från länet.

En av STF:s första fjällstugor, belägen vid Sylarna

Hammerdalsgården från 1700-talet, när föräldrarna blev gamla fick de ge plats för den äldste sonen........

Hit till undantagsstugan på Hammerdalsgården fick föräldrarna flytta. "Att sitta på undantag" innebar att de gamla resten av sin livstid fick fri bostad, mat, ved och så vidare.

Gillar

Kommentarer