Kuhmo

Nu har vi kört söderut längs den Finsk-Ryska gränsen. Vi kommer fram i solnedgången och hittar en plats vid stadens församlingshem alldeles intill, jo en sjö. Det finns ett krigsmuseum i Kuhmo. Vi är i en del av Finland, Karelen, som var hårt drabbat under andra världskriget.

Det fina vädret är med oss.

Muséet låg en bit utanför stadens centrum. När vi kom dit visade det sig att de endast tog emot kontanter. Mitt emot låg en restaurang, kanske kunde vi växla där. Såg ut som ett gammalt träfort, ett stängt sådant. Vi irrade oss in bland byggnaderna. Gunborg kände på dörren. Den gled upp. Hallo, is sombody here? Efter en stund kom det en man. Vi undrade om man kunde få en kopp kaffe. Jo, det kunde han väl fixa. Och en sockerbulle till.

Tidigare användes restaurangen av ett företag som anordnade aktiviteter kring boken Kalevala.

Han slog sig ner och samtalet kom snart in på relationen till grannen i öster. Han menade att den präglades av ömsesidig respekt.

Vi började diskutera andra världskriget och Väinö Linnas bok Okänd soldat och de tre filmer som gjorts med boken som utgångspunkt. Jari har mycket kunskap inte minst om hur Kuhmo drabbades. Han berättar om sin farfar som under finska inbördeskriget anklagades för att ha hjälpt de röda. Straffet blev att han under 10 år miste delar av sina medborgerliga rättigheter. Därefter arbetade Jaris far och farfar vid gruvan i Petsamo, som efter kriget kom att tillhöra Sovjetunionen.

Jari, som nu drev en restaurangen, delade med sig av sin släkts historia.

När vi rest oss upp för att gå vill Jari gärna berätta om sin mamma. Hans morfar dog i kriget 1939. Året efter dog hans mormor i barnsäng. Hans mammas yngsta syster adopterades av en familj utanför Åbo. Syskonen fick klara sig med hjälp av grannarna på en liten gård. Hans mamma pratade med den bortadopterade systern en gång, men de träffades aldrig.

Allt det Jari berättade om kändes som något bra att ha med sig när vi gick över till museet – ett museum som skildrade Vinterkriget och då främst i Kuhmo och östra Finland.

Muséet i Kuhmo handlar om det Finska vinterkriget.

Vinterkriget i Kuhmo började den 30 november 1939, då marscherade sovjetiska trupper över den finska gränsen, utan krigsförklaring.

Navalagård i norra delen av Kuhmo. Familjens far inkallades till fronten och hans fru Enni med deras fem barn glömdes och måste stanna kvar i krigsområdet. I slutet av januari 1940 hittades familjen.

Av Kuhmos 10 200 invånare evakuerades 8 250 under hösten. Man fick lämna allt, sina gårdar, djur, mat. För att detta inte skulle övertas av den sovjetiska armen, brände man gårdarna och slaktade djuren. Under evakueringen från Kuhmo dog det 127 personer, främst barn och gamla, och det föddes 151 barn.

Evakuerade människor från Kuhmo på trapporna till Maliskylä skola i Nivala i april 1940. Sex familjer kunde leva i ett klassrum.

Genom alla bilder, föremål och texter blir kriget starkt och påtagligt för oss. Under vår resa i östra Finland kommer vi på olika sätt i kontakt med den tiden. Nära den ryska gränsen finns ett litet utomhusmuseum, med texter enbart på finska. Där hittar vi informationstavlor med namnet på ett 50-tal finska kommuner. Vad är detta? Det är alla de kommuner som innan kriget var finska men nu helt eller delvis är ryska. Det var speciellt.

Exempel på kommuner som Finland fick släppa ifrån sig till Sovjetunionen .

När vi lämnade Kuhmo krockade bilderna från muséet med det landskap vi nu färdades i.

Gillar

Kommentarer