Kriget

Här fanns kanoner som nådde 17 km ut till havs.

Det är svårt att röra sig i denna del av Norge utan att påminnas om andra världskriget. Vi landade vid Grönsvik haerkustfort. Nazisterna byggde upp ca 400 kustbatterier som hade till uppgift att försvara sin ockupation av Norge. Just detta armékustartilleri stod klart i slutet av 1942 och byggdes av ett stort antal ryska krigsfångar och en del norska.

Flera hundra personer krävdes för att bemanna detta fort dygnet runt.

En minnesplats för de polska och brittiska soldater som dödas under slaget vid Narvik.

Vi kommer till Narvik och där kommer vi redan utanför staden i kontakt med slaget om Narvik. England lägger ut minor utanför Narvik för att hindra tysk trafik på norskt territorialvatten. Nazityskland invaderar Norge dels för att säkra järnmalmstransporter från Kiruna till Narvik och dess hamn och dels för att få flottbaser utom räckhåll för brittiskt flyg. Under tiden 9 april till 8 juni 1940 pågick detta slag både på landbacken och till sjöss mellan olika länder.

Minnesmärket på Björnfjellet.

De allierade tillsammans med norska och polska styrkor lyckades pressa de tyska och Österrikiska, de var på fallrepet. Då gav fronten i Frankrike vika och de allierade lämnade Narvik och Norge åt sitt öde. Kort därefter la de norska styrkorna ner sina vapen.

Tvåhundra norska soldater tog sig ut ifrån Narvik upp till Björnfjellet, tre km från Riksgränsen, för att upprätta en ledningsplats och fortsätta försvaret.

Gillar

Kommentarer