kärt återseende

Vandrarhemmet i Karesuando, nyöppnat för tre år sedan. Tidigare hade det varit elevhem för samiska barn.

Tanken är att vi ska till Karesuando, så långt upp du kan komma i Sverige på allmän väg. Detta var slutmålet för min cykelresa för drygt tre år sedan. Det ska bli spännande att få visa min väg genom Tornedalen.

Karesuando, denna lilla by som har en speciell plats hos mig. Vad skulle hända med denna bild nu när jag återkommer? Vi började med lanthandeln, en institution i svensk handel. Det finns inte många kvar, och då menar jag de som har ett brett sortiment – mat, fiskedrag, strumpor, skurmedel, rep, grillar, plastlådor, godis, lockfåglar, byxor, knivar, yxor osv osv. Där går vi runt och bara tittar, kanske inte bara tittar.....

Nästa stopp är de två kyrkogårdarna, den nya och den gamla. Jag tror aldrig jag sett finare. De är en del av naturen. Den gamla kyrkogården har av Riksantikvarieämbetet ansetts så speciell att man bistått med pengar till restaurering. När den anlades fanns det inga vägar hit. Man fraktade de döda med båt på Munioälven. På vintern fick man förvara sina anhöriga någon annanstans tills det var möjligt att ta sig till kyrkogården.

Det finns en mack/cafe´/grill/affär som ägs av Gunnar, samme man som har vandrarhemmet där jag bodde tre nätter för tre år sedan. Han kände igen mig men kunde komma ihåg var vi hade setts. Han gjorde oss sällskap när vi åt en god pyttipanna. För honom hade de tre senaste åren varit tuffa.

När vi var på kyrkogårdarna såg vi många gravar med namnet Asplund och Nutti, Gunnars släktingar. Han berättade att när hans farfar inte längre kunde livnära sig på renskötsel och i stället blev bonde, fick han inte längre ha sitt samiska efternamn, Nutti. Staten tvingade honom att byta till Asplund.

Vi sa hej då och önskade honom lycka till i kampen att få hit sin fosterdotter från Filipinerna.

Biblioteket i Karesuando är vackert. Fantastiskt att det finns med tanke på att där bor ca 280 personer. Men jag tror att det även betjänar den finska sidan.

Även här har man trägårdskonst.

Gillar

Kommentarer