Kajaani

Svanfamiljen njöt nog lika mycket som jag av denna morgon.

Natten innan sover vi vid sjön Oulujärvi. Det var mörk när vi kom fram till en liten hamn. Alltid spännande när man vaknar. Jag stiger upp tidigt. Det var 13 grader inne. Gasen hade tagit slut. När jag kommer ut är det frost, dimmigt över sjön och solen bryter igenom. Så fint. Fram med kameran. Knäppte bild på bild. Sedan kom jag på att Gunborg måste få se detta. Hon väcktes ur sin skönhetssömn.

Det är svårt att hitta en övernattningsplats som inte ligger vid en sjö.

Hamnen där vi var har använts till timmerflottning. Detta är en flottningsbox som fylldes med sten och var placerad i vattnet. Man fäste flyttande bommar vid boxen för att samla ihop timret innan flottningen mot Kajaani började

På piren fanns skenor som gjorde det enklare att få ner timret i vattnet.

Vi fick bekräftat det som vi anat. I Finland har man ett annat system med gas till husbilar och husvagnar. De har inga stora flaskor av kompositmaterial och ett annat sätt att fästa slangen.

Pust. Men vi hade kommit till rätt mack. Ägaren tog sig an vår belägenhet med friskt mod. Fram med en tom flaska i metall. Provade om den fick plats. Fram med verktyg, skruvade av vår koppling och satte fast slangen igen. Kollade att det inte läckte. Det vill man ju inte, sa han. Kunde bara hålla med. Han gav oss några råd innan han skyndade in till väntande kunder.

Scanburgaren var utbredd i Finland. Vi försökte förklara att Scan finns i Kristianstad och att vi tyckte det var kul. De förstod nog inte det roliga i vår berättelse.

Här köpte vi färska kantareller till kvällsmackan och rårörda lingon till frukostyoghurten.

Den sockerbullen var god, fast jag tog bort sockret, tihi.

Ett synnerligen litet f.d. stadshus mitt på torget.

Elias Lönnrot (1802-1884) jobbade som provinsialläkare. Det han är känd för är dock något annat. Han skrev ner muntliga folkliga berättelser och samlade dem i det stora finska episka verket Kalevala.

Borgen byggdes i början av 1600-talet för att skydda den östra gränsen av kungariket Sverige. Runt borgen växte det upp ett samhället. Greve Per Brahe d.y. grundade staden Kajani 1661.

Höstfärgerna inramade borgen.

Gillar

Kommentarer