En härlig helg

Ingen cykling idag. En lång frukost tillsammans med Gunborg. Kunde inte bli bättre. Det vackra vädret består. Vi bestämde oss för att upptäcka i närområdet. Där Emån rinner ut i sjön Flögen bildas ett fint delta med mycket växtlighet och mygg. Emån är Nordeuropas viktigaste vatten för mal. Det rinner små strida bäckar över ett stort område.

Nästa upptäcktsresa, med fika, gick till Hultaby slottsruin. Även denna knuten till Emån. Vackert placerad vid åns inlopp till Norrasjön. Vid utgrävningar 1934-35 har man kunnat datera borgen till 1250-1350. Man tror att den bl a tillhörde Erengisle Sunesson. Han var en mäktig man, och dessa har ofta mäktiga fiender. En fogde vid namn Henrik Holstein brände troligtvis ner den på uppdrag av Albrekt av Mecklenburg. Tråkigt, eftersom den ligger naturskönt.


Dags att cykla vidare. Jag hade ingen lust att återigen utsätta mig för väg 31. Jag skulle därför lifta med Gunborg till Korsberga, stället där jag lämnade Sverigeleden i fredags. Då kom jag på, om Gunborg körde mig en liten bit till, då kunde vi umgås ytterligare någon timme.

Vi följde upp gårdagens historiska utflykt med ytterligare en dito. Vi begav oss till vikingatiden, i form av en stor marknad i Vetlanda. Inga plastsvärd och hornförsedda hjälmar här inte. Det var mer som ett stort rollspel. Jag avnjöt en god måltid i form av korv med sauerkraut. Fanns det på vikingatiden?

Gillar

Kommentarer

Erland Bååth
,
Eringisle Sunesson Bååt!! Men nog inte släkt.
Följer med nöje din resa.
/Erland