Dagen då jag kom till Bergslagen

Jag lämnade Hammar, strax utanför Askersund och målet var Nora. Drygt 11 mil. Lite för långt, men boendet styr. Skiftande natur idag. Först var det skog, skog och skog. Sedan blev det lite öppnare landskap med en del odlat mark. Dagen avslutades med att jag kom in i västra del av Bergslagen. Detta blev tydligt och synligt. Alltfler namn på vägvisarna slutade med "hyttan". Det är en spännande del av av vårt land. Mycket historia att fördjupa sig i.

MANNEN VID KYRKAN

- Det är jobbigt när det tar sig in i huvudet. Han stod där vid mitt liggunderlag som jag rullat ut vid kyrkmuren för att ta en tuppluren. Han är i 70-års åldern. Jag ser inte hans ögon, han har lika tuffa mörka glas ögon som jag har. I början av 70-talet stängde staten stora anstalter för psykiskt sjuka. De skulle ut i samhället.

Mannen framför mig var en av dom, berättade han. Ett halvt år av sitt liv har han arbetat. Han pratar om många ämnen, tattare, sin mamma, att man ska vara försiktig med vad man säger. Han tycker att hans liv varit jobbigt. Han berättar att han spelat dragspel och synt. Han är synbart nyfiken på min cykel och kamera. - Jag hade mycket fotogrejor men mössen åt upp dem, berättar han. När jag vill ta en bild av honom, är han bestämd över hur den den ska tas., Vi säger hej och önskar varandra god tur.


Gillar

Kommentarer

Karin
,
Börjar bli ett behov och en glad vana; att stiga upp på morgonen och kika efter vad du skriver - innan jag plöjer dagens tidningar. 👏👍🏻😎
Anders Ahlgren
,
Tuffa dagar i denna värme? Bodde du i natt i vandrarhemmet i Nora som är uppbyggt med gamla SJ-sovvagnar? Passerar du Gagnefs kyrkby lovar jag bjuda på iskallt vatten.