Blandat i trakterna kring Mora

Vi får ett tips att och cykla upp till Mångbergs fäbodar på kvällen. Hit tog man boskapen från Sollerön på sommaren. Anledningen var att marken kring gården användes för att odla. Längre upp på berget hittade man magrare jordar men som passade för djuren att beta på. Numera finns det få ”levande” fäbodar, om man bortser från de som drivs för turister. Den som vi kommer till är mycket väl i ordning. De gamla husen är varsamt renoverade.

Något jag tycker är spännande är då man kommer till en grusväg med en liten vägvisare. 14 km. Leder den till en gård? Det är uppför berget, genom skogen. Det är långt. Jag blir så nyfiken.
Det ligger ett rosa skimmer över begreppet fäbod, men det var ett hårt arbete, inte minst för unga flickor som fick utföra allehanda arbetsuppgifter.

Något att förgylla glassen och frukostfilen med

Vi träffar våra gamla vänner Lena och Kjell på Sollerön. Vi avnjuter en basilika röra, nybakade bullar och mandelpaj. Sedan kastade jag frisbee med Elsa, som är en hund.


Hur många människor har inte passerat den här skylten på sin väg mot Mora

Sista dagen i Moratrakten använde vi till att cykla en bit på Vasaloppsleden. När jag kommer till Eldris och Hökberg är det med viss andäktighet. Detta är platser som jag mer än 50 gånger besökt då jag tagit mig igenom Vasaloppet, djupt nerbäddad i soffan framför TV:n.

Den var tom!

Gillar

Kommentarer