Björkliden - Abisko

Riksgränsen är passerad. Vi närmar oss Björkliden. Malmbanan går mellan Luleå och Narvik. Den invigdes 1903. När vi stod vid Björkliden skakade det i plåtis när tåget passerade. Vägen är nyare, den byggdes 1977-1982.

Från början var det inte tänkt att vi skulle köra den här vägen. Nu är vi mer än nöjda med att vi ändrade oss. Vi är båda stora fan av denna miljö, fjällmiljön och då speciellt kalfjället. Det är tyst, vackert (oavsett väder) och storslaget. Nu hade vi dessutom fint väder.


Vi hittade en underbar övernattningsplats mellan Riksgränsen och Björkliden.

Hela fjällvärlden är en enda stor skatt.

Rákkasjóhka passerar Silverfallet innan den stillsamt rinner ut i Torneträsk.

En sak har vi lyckats tajma, höstfärgerna. Både den fjällnära skogen och kalfjället är generöst med olika färgnyanser.

För 25 år sedan cyklade vi på rallarvägen, då var det en ganska bred fin grusväg, eller? Jag läste att 80% av våra minnen är inte riktigt med sanningen överensstämmande. Det kanske inte var 80%?

Få naturobjekt är så avbildade som Lapporten. Jag lovar att vi ökade antalet tagna bilder med många.

Tänkt dig att du sitter mitt i denna färgpalett med en fika och njuter av alla intryck.

Midnattsolsröset i Björkliden, eller är den en astronaut på mars? Här fick barnen uppleva midnattsolen för ett kvart sekel sedan.

Abisko fjällstation är ett populärt resmål för många, inte minst därför att det är starten på Kungsleden. Huvudbyggnaden har lyckats bevara den härliga känslan av en mötesplats för pigga och trötta vandrare, trots att boendet kostar lika mycket som ett bra hotell och att á la carte restaurangen stoltserar med god mat, dyr och små portioner.

Fjällmiljö och fjällvandring var viktigt för Sveriges f.d. generalsekreterare i FN, Dag Hammarskjöld. I Abisko börjar en vandringsled i hans namn som avslutas i Nikkaluokta. Leden innehåller sju meditationsplatser med korta texter hämtade från hans bok Vägmärken.

Kungsleden går mellan Abisko och Hemavan, en sträcka på drygt 400 km. Har blivit än mer frekventerad under pandemin.

Fikastund och produktplacering. Hur många varumärken ser du?

Naturstigen var beräknad till två timmar, den tog fyra. Konsten är att njuta.

Det finns fördelar med fjällen på hösten, en är avsaknaden av mygg.

Jag njuter av den första pudersnön som faller på de kala topparna. Så vackert.

Fjället Njulla som ligger nära Abisko fjällstation är värt ett besök. Vill du slippa ansträngningen att gå uppför, åk linbana.

Det finns gott om häftiga scenarier i Abisko.

Gillar

Kommentarer