Åter till Nikkaluokta

- Vi behöver köpa lite gas. - Tyvärr, den är slut. - Va, du skojar! - Ja!

Så inleddes ett trevligt samtal med killen som sålde gas. Vi ville ha tips på vad vi skulle se i Kiruna. Nya stadshuset och kyrkan, resten av det sevärda tyckte han låg utanför Kiruna. Nikkaluokta var ett av förslagen. Självklart ska vi åka dit, där har vi båda varit på 70-talet när vi startade våra vandringar på Kungsleden.

"Du skall rita en kyrka, som är en lappkåta", det uppdraget fick arkitekt Gustaf Wickman. Jag tycker att han lyckades. Kyrkan är vacker och speciell. Den ligger i en naturpark med fjällbjörk och rönn. Den stod klar 1912. Hela Kiruna centrum ska flyttas. Tanken är att kyrkan ska börja flyttas 2025.

Orgeln byggdes av Rudolf von Beckerath från Hamburg. Med hjälp av ett datorsystem kan man förprogrammera upp till totalt 7992 fritt valda klangkombinationer.

Det är 70 km till Nikkaluokta och vägen går inte längre

Vi kände inte igen oss. Mycket hade hänt. Flera nya byggnader, ett center med café/restaurang, en liten butik och galleri. Vi stannade i tre nätter. Cyklade och paddlade kajak och upplevde en fantastisk natur runt Nikkaluokta.

Vi tog cyklarna och gav oss iväg på leden mot Kebnekaise/Giebmegaísi. Efter drygt fem km kommer man till sjön La´ddjuja´vri. Därifrån kan man åka båt en bit på sin väg Sveriges högsta berg. När jag var där för drygt 40 årsedan låg där en längre träbåt. Inget mer.

Tuolpagorni/Duolbagorni tycker jag är ett av de vackraste bergen i området. Det sägs att det en gång skedde en namnförväxling. Kebnekaise är en svensk form för nordsamiskans Giebmegaísi, som betyder "kitteltoppen". "Gaísi" betyder brant och spetsigt fjäll, men så ser inte Kebnekaise ut! Det gör däremot Tuolpagorni som dessutom har en fördjupning under toppen som liknar en kittel, enligt samer i Norrkaitum sameby.

Kan man vara annat än glad som får vara i fjällen.

Vi fick möjlighet att fylla på vårt lingonförråd.

BÄVER.. Min favorit. Tyvärr verkade det som att den flyttat. Trist. Ingen adressändring.

Det var skönt med elcyklar på dessa mountinbikeliknande stigar.

Jag var här första gången 1974, då gick man till ett mindre hus och hämtade den post som skulle till Kebnekaises fjällstation.


Arkitekten fick i uppdrag att rita en byggnad som skulle inspireras av samisk kultur. Resultatet blev både vackert och inbjudande.

Vi fick möjlighet att paddla en bit i Visttasvaggi som var fantastisk i sin höstskrud.

Vi vet att i fjällen sker väderomslagen snabbt. Det började det blåsa och det blev riktigt kallt. Vi kunde inte gå iland för att fika, det fick ske i kajakerna.

Efter en äventyrlig kajakfärd in i Visttasvaggi, skyndade vi oss till Kiruna och en fantastisk konsert med Ale Möller och Norrbottens big band. Kvällen avslutades med en sen middag på Bishops. En intensiv, men ack så trevlig dag.

Ale Möller och Norbotten Big Band, storbandsjazzen möter folkmusiken. En riktigt härlig kombination.

Gillar

Kommentarer