Alvar Alto

Vi stöter på honom lite varstans i Finland med sin arkitektur. Han finns representerad i många länder i Europa, bl a med tre byggnader i Sverige, och i USA. Han var även stadsplanerare och formgivare.

Savoyvasen har tillverkats sedan 1936. Till höger den tidigaste vasen där man använde en träform och till vänster vasen som tillverkades i en metallform.

Många känner till hans vas Savoy, den som är oregelbundet trekantig. Den ritades av honom och hans hustru Aino Marsio-Alto när de skulle inreda hotell Savoy i Helsingfors.

Alvar Alto var tvungen att göra uppehåll i sina arkitektstudier då han under inbördeskriget stred i den vita armén.

Äger du en fåtölj liknande den på bilden, grattis! Den är värderad till mellan 40 000 och 45 000 kr.

Sin arkitektfostran fick han inom funktionalismen (funkis) men han kom senare att ta avstånd från den inriktningen. Genombrottet som arkitekt kom när han ritade och formgav Viborgs bibliotek, från exteriör till interiör och möbler.

I Imatra finns Church of three Crosses. Kyrkan är byggd 1959 mitt bland stadens industrier och arbetarbostäder. Detta var viktigt när kyrkan ritades. Den är som ett ett kinderägg, tre i ett. Kyrkan består av tre stora rum, ca 200-300 platser i varje, som kan skiljas åt med ljudisolerande skjutväggar. Tanken var att man t ex i det ena kyrkorummet kunde ha högmässa och i det andra social verksamhet och i det tredje körsång, samtidigt. En unik kyrka som var före sin tid.

Tyvärr har denna unika kyrka fått förfalla och stängts för att det är hälsofarligt att vistas i den. Eftersom den är k-märkt får den inte ändras och det finns inte pengar att renovera på det sätt som krävs.

Gillar