Ålesund - jugendstaden

Ålesund är utspritt på flera öar. Bilden är tagen från Aksla utsiktspunkt, dit vi kom via 416 trappsteg som brant klättrade uppför berget.

Hade vi kommit till Ålesund 1904, hade vi hamnat mitt i en katastrof då stora delat av staden brann ner till grunden. Därefter bestämde man sig för att bygga i sten. På tre år byggde man upp staden igen. Det strömmade till yrkespersoner av olika slag från hela Norge och många andra länder i Europa. Eftersom jugend genomsyrade arkitektur och inredning just då återuppbyggdes många av husen i denna stil.

Hus byggda i Jugendstil syntes överallt i stadskärnan.

Jugendstilen är inte bara arkitektur, även möbler, konst och annan inredning blev starkt påverkade.

Det var bara detta trähuset som klarade sig inom det brandhärjade området 1904.

Här måste jag erkänna min okunnighet, jag visste inte att jugend är det samma som art nouveau och då slog det mig att vi hade bott i ett sådant hus i Malmö.

När vi skulle cykla runt i staden tyckte jag att vi inte behövde sätta på våra batterier, eftersom det verkade så flackt. Ack vad jag bedrog mig.

Vi gissar att det var frågan om en klassisk insparksaktivitet på Högskolan i Ålesund.

Ålesund är en stad som under många år starkt präglats av fiske. Bara Tromsö landar mer fisk i sin hamn än vad Ålesund gör. Ett stort antal svenska ungdomar har genom åren rensat fisk här.

Vi fick ett snack med den här mannen innan han gav sig iväg. Han har paddlat i många år. Ibland gav han sig ut själv men om målet var öppet hav utanför öarna så paddlade dom ut i grupp. Denna kväll skulle han träna på självräddning. Han hade en liten frigolitkudde som han trädde på ena paddelbladet. Paddeln satte han fast i kajaken och på så sätt kunde han på egen hand ta sig upp.

Gillar

Kommentarer