Åbo slott

Under snart två månader på resande fot har vi upplevt många olika övernattningsplatser, alla med sin individuella charm.

Vi bodde två nätter i Åbo hamn. Vi ville ha nära till båten på morgonen när vi skulle åka till Stockholm. Jag tycker det känns speciellt att bo på en parkeringsplats i en hamn.

Granne med vår boplats är Åbo fästning/slott. Ett av de häftigaste jag besökt. Noggrant och omsorgsfullt renoverat under många år. Det började att byggas på 1280-talet men då som ett öppet kastell för kungens ståthållare och soldater. Det genomgick flera ombyggnationer fram till 1563 då det fick sitt nuvartande utseende i renässansstil. Slottet har under åren använts för många olika ändamål; spannmålsmagasin, fängelse, landshövdingsämbete, historiskt museum men också som bostad åt Johan III och Per Brahe d.y.

Det är tur att det finns människor som drivs av att förverkliga något, annars hade vi inte fått ta del av denna fantastiska byggnad.

Under andra världskriget, 1941, bombades slottet och skadades svårt. Efter kriget började man reparera slottet från grunden och 1961 kunde man öppna för allmänheten. Förutom själva slottet och alla dess rum finns här ett stort antal specialutställningar.

Han var modig den där Göran.

Så här såg "slottet" ut i slutet av 1200-talet

och så här ser det ut idag.

När vi besöker ett museum är vi grundliga och tiden går. Efter drygt tre timmar är vi klara och nöjda. Vi beger oss mot cafeet och passerar ingpången. Vi pratar med personalen och berömmer utställningarna. – Ni har andra halvan kvar, sa dom. Där och då ville jag bara fika.

Nu åker vi till Stockholm!

Gillar